top of page

Konsekvent tänkande - Hund

Uppdaterat: 6 mars 2021

Kan en fyrkant också vara lite följsam och 'go?


Konsekvent tänkande, ett begrepp som ofta förekommer i hundsammanhang. Principen och grundtanken är klok - att ha tydliga regler och rutiner gentemot hunden. Upplever att konsekvent tänkande oftast ses av hundägare som väldigt svart -och vitt. Vilket det också bör få vara, i vissa situationer.


Låt oss se hur vi kan föra över tankesättet i praktiken.


Att låta hunden hoppa upp i soffan är ett exempel som ofta florerar när begreppet får stå i centrum en stund. Låt oss mjölka ur det även här i en egen personlig åsikt.


Låter jag mina hundar vara i soffan? Självklart! Många härliga filmkvällar har spenderats i soffan med hela flocken.

Får de alltid vara där? Nej, självklart inte.


Konsekvent? Inkonsekvent? Kommunikation?


Låt mig förklara hur jag ser på det...


Att vara konsekvent är en viktig komponent för att få en hund med god grundlydnad och hörsamhet. Hundar bör få vara hundar och du som ägare ska sträva efter en god relation och bygga upp en stabil bro av kommunikation med hunden. Jag anser att en hund med god lydnad och hörsamhet kan få ett större spelrum med variation i, låt oss kalla det konsekventhanteringen.


Alltså: Har du byggt en stadig grund att stå på kan tyglarna blir friare, både för dig och hunden.


För mig gör det inget att de är i soffan, bara det är på mitt initiativ. Ställer de frågan? Jadå, ibland flera gånger på en kväll, förutsatt att jag befinner mig där. Gör det mig något? Nej.


Vill påstå att det är konsekvent att det är på mina villkor, vem som får vara där och när. Brukar växla mellan vem som får tid i soffan, ser det som kvalitétstid med den enskilda hunden.


Inkonsekvent skulle vara om jag ibland låter dem hoppa upp på eget initiativ för att vid annat tillfälle bli irriterad och avvisa dem. Ett annat exempel är att köra med hunden; "Hoppa upp", "gå ner", "kom hit", "gå -och lägg dig", "nej", "fy", *klappar med handen på benet*...... en trist sallad av kommandon i snabb ordningsföljd. Det undergräver er relation och ger kommunikationen rostskador. Upplever mellan varven att hundägaren själv inte inser att de kommunicerar med hunden på det här sättet. Läs på promenaden: "tyst", "fot", "nej", *rycker i kopplet*, "låt bli", "sluta hoppa", "sitt", "här".....Finns det en konsekvent sida hos mig som är orubblig, helt utan förhandlingsmöjligheter och ingen möjlighet att stiga in i gråzonen?


Yep! Vid ljudgivning i form av skall eller pip/gnäll.


Nu är det viktigt att urskilja ljud som grundar sig i att hunden behöver uträta sina behov under nattens timmar kontra exempelvis hundmöten eller under arbete.


Jag vill personligen ha tysta hundar och är därför väldigt konsekvent när det kommer till ljudgivning. Här är det svart -och vitt. Det är alltid förbjudet, redan från start, oavsett ljudnivå. Det kan finnas en ordningsföljd i hundens beteende som accelererar, i varierad takt beroende på individ och miljö, om du som hundägare inte bromsar, för dig, oönskade beteenden i tid.


Att vara observant och endast behöva använda små, kanske minimala, medel på unghunden sätter basen för ett skräddarsytt och stabilt regelverk i flocken.


"It is vain to do with more that can be done with fewer".

~William av Ockham 1300-1350Hur löd frågan nu då? Kan en fyrkant vara lite följsam och 'go?


Klart den kan! Allt handlar om vilken typ av hund du har i kopplet, hur du vill att relationen ska se ut, din bild på ett bekvämt hundägarskap och vägen dit. För mig är det helt okej att vara väldigt konsekvent, strikt och lite fyrkantig i vissa situationer för att sedan, förutsätt att du och hunden klarar av det, vara mer följsam och 'go.


"I en god kommunikation med din hund finns inte konstanta "nej", "fy" eller andra kommandon som inte ger något annat än huvudvärk. Det ska finnas ett lugn och ett behagligt flow i er vardag".


Avslutningsvis skulle jag vilja att du reflekterar över tre saker.


1. Vad konsekvent innebär för just DIG.


2. Vilka beteenden hos dig själv bör du se över, eller erkänna, för att skapa en bättre relation/kommunikation med din hund?


3. Skriv ner, punkta upp eller skapa en mental karta över vilka tillfällen där du måste vara konsekvent, eller mer konsekvent, kontra tillfällen där konsekvensen inte spelar lika stor roll. Lägg energin där den behövs.


Tack för att du tog dig tid att läsa och lycka till!


// Filip

373 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ett första inlägg

Välkommen till första inlägget för Sörmlands hundskola! Planen framöver är att lägga ut texter där vi går genom tankesätt, reflektioner och försöker vrida -och vända på hundägarträsket. Vi kommer ha o

Σχόλια


bottom of page